天涯部落

小圈子,大声音!呼朋引伴网聚部落!

创建新部落?

[转载专区]奇情共賞:只與自己戀愛犯法嗎?

楼主:墙外拾花 时间:2012-11-11 19:43:17 点击:686 回复:1
脱水模式给他打赏只看楼主 阅读设置
  奇情共賞:只與自己戀愛犯法嗎?
  


開始前,先分享女友人M最近發生的一件事。

M小姐是現在香港人眼中的三高女,學歷高、職位高、人工高,大學畢業後,已在她工作的行業中熬出頭來,甚至被國內大公司高薪挖角,現在北京工作。

至於愛情,約十年前與男友分手後,她就一直自己一個人過。這也好,沒有老公、沒有兒子,故幾年前離開香港到國內發展時,就只要考慮自己是否仍要在工作上再爭取更大的成就。我和友人每每北上探望,她亦過得如魚得水。

愛情,她不是沒有過盼望的,只是獨身了十年,同時亦習慣了一個人,現在她比較享受從工作得來的滿足感。她說:「一個人幾好吖,我隨時想飛就飛,唔駛就人。不過,如果真係有個好啱嘅,我都可以試試嘅!」

於是,就有另一個女友人,早陣子趁M回來香港,馬上給M介紹一個好男人。

那男人經眾友人驗明正身,確定是個好男人。他年輕時受了一次情傷,就延至今年近45都沒有再找女朋友;且肯定不是基;加上有穩定高尚職業、身高手長、就只是樣子、身材、氣質平凡了一點,整個看上去,就是一個45歲的好男人了。

基於是好友極力「讚好」,M也就和他吃過一頓二人晚餐,然後,她回北京去了。

「佢係!係好男人,仲好得好緊要添,嫁老公呢啲最好,但係……我真係唔得囉。我完全無法想像同佢瞓埋一張床嘅狀態。」M本來以為,在香港為著好朋友應酬過一次就是交了功課,也不好意思向好友說實話,馬上回北京去。

過了兩、三個星期,好男人「咁啱」出trip上北京,就約了M見面,M馬上緊張起來,打電話來香港求救!

「你唔想見佢咪唔好見佢囉!……不過唔好意思推嘅,在外面食飯好喇,死都唔好畀佢上屋企。」我繼續說:「不過老老實實,佢有乜唔好?」

「我對住佢,無心跳,手心出汗嘅感覺呀大佬!」

「OK!」

「我又唔係話一定要好似A&F model咁嘅身材,但係都唔係咁囉!」

M又說,其實她是不知怎樣向介紹好男人給她的好友交待。原來M臨回北京時,好友已「醒」過她一次,好友說:「你成四十幾歲人,係唔係真係諗住唔嫁?老咗點呀?一個人?你呀,做份工,講明係創作行業,啲男人唔係個個都懶係浪漫有class有品味,你做得太耐,唔好以為出面所有男人都係咁先得架!好男人啱你架喇,做人要能屈能伸,你都唔細,有時要降低下自己嘅要求先得,吓吓都咁高姿態。……(下刪五分鐘訓話)」

M問我怎辦,我說:「做乜獨身人士就一定要降低要求?你一個人,以後都一個人生活,你覺得OK嗎?」

M想也沒有想,馬上作答:「OK!OK到不能。」

「你會好好愛自己嗎?」

「邊有有人唔愛錫自己?雖然有時都會擔心過老咗點算,但係無理由驚老咗住老人院就依家要屈就,咁到底戀愛、結婚係為咗老咗唔會一個人?這不是我要的愛情。如果愛情係咁,我情願好似依家咁。」她又補充說:「我從未試過過得咁開心!」

是了,就是這樣。「奇情共賞」這幾次,我嘗試去寫很多不同的愛情關係。可是有關於愛情關係,可否有人選擇一個人,然後好好愛自己呢?

「唉!係啲人搵唔到,先至話鍾意唔結婚,唔拍拖嘅啫!」我曾聽過人這樣說,簡直似結案陳詞。他們輕易把「抱獨身主義」翻譯成「愛情的失敗者」……或者「其實她是Lesbian」。

我不知道有幾時開始,一個人,一個真心覺得自己一個人過得好好的人,他/她選擇一個人快樂生活是種罪過,是愛情失敗者……或是總之唔係好嘢啦!

我只能說,唔係個個都要好似吳倩蓮首名曲《望愛》咁,個個都「渴望做個被愛的女人」,只要愛自己,一個人,又關你乜事?

請尊重他人的選擇吧!

楼主墙外拾花 时间:2012-11-11 19:45:00
  請尊重他人的選擇吧!
  
  只要愛自己,一個人,又關你乜事?

相关推荐

    发表回复

    请遵守天涯社区公约言论规则,不得违反国家法律法规